Geschiedenis van Antilope De Bie drukkerij in Lier

Van een drukkerij in Lier tot een begrip in de printwereld, de geschiedenis van Antilope De Bie

Het verhaal van Antilope De Bie begint in 1922. Het jaar waarin overgrootvader Joseph De Bie de drukkerij in Lier oprichtte. Nu meer dan honderd jaar en vier generaties later kunnen we stellen dat ondernemerschap, volharding en een gezonde kritische geest nog altijd kenmerkend zijn voor de ‘Biekes’. Gelukkig maar, want die eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat we ondanks alle uitdagingen in de grafische industrie nog altijd on top of mind zijn. En hoe!

Van een drukkerij in Lier tot een begrip in de printwereld, de geschiedenis van Antilope De Bie

De verhaal van Antilope De Bie begint in 1922. Het jaar waarin overgrootvader Joseph De Bie de drukkerij in Lier oprichtte. Nu meer dan honderd jaar en vier generaties later kunnen we stellen dat ondernemerschap, volharding en een gezonde kritische geest nog altijd kenmerkend zijn voor de ‘Biekes’. Gelukkig maar, want die eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat we ondanks alle uitdagingen in de grafische industrie nog altijd on top of mind zijn. En hoe!

Geschiedenis van Antilope De Bie drukkerij in Lier

1922

Joseph De Bie, overgrootvader van de huidige zaakvoerders Bart en Johan, stichtte de drukkerij in Lier in 1922. Hij kocht een manuele degelpers en enkele kasten met losse loden drukletters. Het drukkersbedrijf De Bie was geboren en de eerste handelsdrukwerken en reclamefolders rolden uit de persen!

Koen De Bie, grootvader van de huidige zaakvoerders, bleef in tegenstelling tot zijn 3 broers, werken in de nog prille zaak van zijn ouders. Hij investeerde er in een voor die tijd zeer moderne drukpers: onze eerste Heidelberg degel machine. Bart en Johan kregen de drijfveer om te blijven innoveren mee van hun grootvader en passen dit tot op de dag van vandaag toe.

1939

1945

Het machinepark breidt onder leiding van grootvader Koen verder uit. Zo kocht hij naast een tweede Heidelberg drukpers ook een plooimachine om na de Tweede Wereldoorlog een doorstart te kunnen maken.

In 1956 breidde het bedrijf voor het eerst uit met de aankoop van twee aanpalende woningen aan de Zaat in Lier. Daar blijft het bedrijf tot april 2002. In die periode groeit De Bie uit tot een begrip in Lier.

1956

1960

Begin jaren ’60 zette vader Jef zijn eerste stappen in het familiebedrijf. De 3de generatie De Bie was een feit! In 1964 nam hij de drukkerij definitief over.

Jef koos resoluut voor de toekomst en investeerde in de offset markt. En deze stap loonde. Daarnaast werd er ook geïnvesteerd in nóg betere afwerking en een papiermagazijn. De drukkerij in Lier draaide op volle toeren.

1978

1984

Ook tijdens de jaren 80 stond de vernieuwing niet stil met de opkomst van de computers. In 1984 werd er plaatsgemaakt voor de nieuwe afdeling: de filmmontage (reprografie). Een revolutionaire manier om drukwerk op een efficiënte, snelle manier voor te bereiden.

We introduceerden een volledig digitale prepress, waardoor het manuele werk verleden tijd werd. En vanaf 1996 nam de vierde generatie, Bart en Johan, het roer over.

1996

2002

In het nieuwe millennium maakten we de grootste sprong uit onze geschiedenis door te verhuizen naar onze huidige locatie. De drukkerij in Duffel breidde uit waardoor onze drukcapaciteit meer dan verdubbelde. Bovendien hadden we als eerste commerciële drukker een Computer-To-Plate (CPT) technologie.

Met onze eerste overname van Albatros printing werd het nieuwe decennium als een sneltrein gestart. Nog vele overnames volgden zoals Stockmans kalenders, Peeters en Peeters en Favorit Printing. Sinds 2017 vervolledigden we onze naam tot Antilope De Bie na de overname van Antilope Printing uit Lier.

2010

toekomst

En vandaag? Blijven we innoveren! Met een oog op de toekomst blijven we voortdurend op zoek naar nieuwe en creatieve toepassingen zoals flux. Samen zetten we de nieuwe standaard voor de grafische wereld.

trots op ons
familiebedrijf

In 100 jaar tijd is onze kleine drukkerij in Lier uitgegroeid tot een begrip in de grafische sector met bijna honderd medewerkers op onze huidige locatie in Duffel. Maar wat ons bovenal uniek maakt, is onze jarenlange expertise en passie voor het vak die we doorheen de generaties hebben meegekregen.

trots op ons familiebedrijf

In 100 jaar tijd is onze kleine drukkerij in Lier uitgegroeid tot een begrip in de grafische sector met bijna honderd medewerkers op onze huidige locatie in Duffel. Maar wat ons bovenal uniek maakt, is onze jarenlange expertise en passie voor het vak die we doorheen de generaties hebben meegekregen.

Drukkerij Antilope De Bie CEO Bart De Bie