Alles over de duurzaamheid van papier

Als drukkerij is papier natuurlijk één van onze belangrijkste grondstoffen. Maar wist je dat papier ook erg duurzaam is? In dit artikel lees je alles over de duurzaamheid van papier én van onze drukkerij.

Duurzaam beheerde bossen

Om papier te maken heb je natuurlijk hout nodig. Duurzaam papier is afkomstig van bomen uit duurzaam beheerde bossen. Zo’n duurzaam beheerd bos verwerkt veel meer CO2 dan het weer uitstoot.
Dat zit zo: een bos is een soort ‘opslagplaats’ voor CO2. Via fotosynthese wordt CO2 omgezet in zuurstof. Op die manier haalt een boom tijdens zijn groei veel meer CO2 uit de lucht dan er weer wordt uitgestoten bij de productie van papier.
Duurzaam bosbeheer verhoogt dit positief effect van bossen op het milieu. Dat betekent onder andere dat er nieuwe bomen worden geplant en bestaande bomen de kans krijgen om ‘volwassen’ te worden. Daarnaast is het ook nodig dat de bossen regelmatig worden uitgedund.

De grondstoffen van duurzaam papier

Dit ‘uitdunningshout’ wordt gebruikt om papier te maken. Het vertegenwoordigt ongeveer 50% van de grondstoffen voor de hele Europese papierindustrie. Als er een volwassen boom gekapt wordt, is die bestemd voor zagerijen. Enkel het zaagafval en de takken en kruin van deze bomen worden gebruikt als bijkomende grondstoffen voor papier.
Wist je trouwens dat papier vooral gemaakt wordt van sparren, dennen en eucalyptussen? Hout van loofbomen is niet bruikbaar om papier en karton te maken. De ontbossing van loofbossen en -wouden wordt dus niet veroorzaakt door de papierindustrie.

Duurzaam papier = gecertificeerd papier

Maar hoe kun je nu zeker zijn van de duurzaamheid van je papier? Dat is makkelijker dan je denkt: er bestaan verschillende certificaten die aanduiden dat het hout dat gebruikt wordt voor papierproductie afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. De bekendste zijn FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes).

De volledige Belgische papierindustrie gebruikt zulk gecertificeerd papier. Met Antilope De Bie als drukkerij ben je dus zeker dat je papier duurzaam is.

Duurzaamheid en Antilope De Bie

Maar de duurzaamheid van een drukkerij hoeft natuurlijk niet te stoppen bij het gebruik van gecertificeerd papier. Zo nemen we bij Antilope De Bie nog tal van andere maatregelen voor het milieu.

Zo wekken we elk jaar maar liefst 300.000 kW groene stroom op, gebruiken we warmtepompen voor de koeling en verwarming van onze gebouwen, gebruiken we vegetale inkten en doen we op een doorgedreven manier aan afvalscheiding en recyclage.

En dan zijn er nog onze bijenkasten waar bijna 100.000 ‘biekes’ wonen. Zij zorgen mee voor de bestuiving van bloemen, groenten en fruit. Klik hier voor meer info over al onze milieumaatregelen.

Wat kun je als bedrijf zelf doen om de duurzaamheid van papier te verhogen?

Allereerst: goed recycleren! Vandaag wordt al 70% van het papier- en kartonafval ingezameld, en 100% van dit materiaal kan minstens 1 keer (en vaak meerdere keren) gerecycleerd worden. Dat zijn prima cijfers en die willen we natuurlijk zo houden.

Daarnaast kun je kiezen voor een goede balans tussen papieren en digitale communicatie. Digitale communicatie is natuurlijk essentieel voor het bedrijfsleven, maar heeft ook een effect op het milieu.

Wist je bijvoorbeeld dat je door het verzenden van een e-mail van 1 MB ongeveer 19 gram CO2 uitstoot? Een goede mix van papier en digital is dus niet alleen goed voor je marketing, maar ook voor het milieu

Meer info?

Heb je nog andere vragen over de duurzaamheid van papier? Neem dan zeker een kijkje op www.papier.be. Ben je op zoek naar een duurzame partner voor je drukwerk? Aarzel dan niet om ons te contacteren via + 32 3 491 04 00 of info@antilopedebie.be.